Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Efectele inundaţiilor din anul trecut…

Efectele inundaţiilor din anul trecut încă mai afectează ţăranii

Inundaţiile din vara trecută în lunca Prutului au creat o problemă destul de dificilă legată de păşunatul animalelor pentru locuitorii comunei Goteşti, raionul Cantemir. În situaţia creată, Agenţia „Moldsilva” a decis să permită cu titlu gratuit păşunatul vitelor mari cornute pe o suprafaţă de cca 36 de hectare din fondul forestier în perioada 1 mai -1 octombrie curent.

După ce în vara trecută apele Prutului au acoperit circa 1.700 hectare de terenuri cultivate şi în jur de 700 hectare de păşune, locuitorii satului Goteşti, raionul Cantemir, s-au pomenit că nu au unde paşte bovinele, ovinele şi alte animale domestice. Conform datelor preliminare ale recensământului agricol general, care a început la 15 martie şi se încheie astăzi, în sat sunt cca 200 de vite cornute mari, peste 4.500 ovine şi caprine. Unii gospodari mai au pe lângă casă şi cai, alte animale care au nevoie de terenuri pentru păşunat. Acum ei sunt disperaţi.

„Am o juncă, patru oi şi n-am unde le paşte. Balta e înecată, pescuitul şi păşunatul în pădure e interzis. Ne rămâne doar să tăiem animalele ca să nu moară de foame”, s-a plâns Valeriu Stan.

În situaţia creată, autorităţile locale au făcut un demers către Agenţia de stat „Moldsilva” cu rugămintea de a permite păşunatul vitelor mari cornute pe terenurile ce aparţin fondului forestier. Responsabilii din capitală au decis să facă o excepţie şi să fie rezervate 36 hectare de terenuri din fondul forestier pentru păşunatul organizat, supravegheat al vitelor mari cornute, începând cu 1 mai.

Problema păşunatului la Goteşti există de mulţi ani, terenurile împădurite ocupă cca 100 ha, inclusiv 35 ocupate de culturi silvice sădite şi răsădite.

Ion Domenco, Gazeta de Sud